2010-2011

1. Dezbaterea online pe tema implicaţiilor (geo)politice ale problemei romilor în Uniunea Europeană

La această dezbatere au participat peste 50 de tineri care au dorit să analizeze această temă. Dezbaterea a avut loc sub forma unui concurs, pe site-ul organizaţiei noastre, prin intermediul căruia Asociaţia ASAGRI şi Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri au oferit persoanei care a analizat cel mai bine tema dezbaterii o bursă în valoare de 1.000 lei la un program de educaţie managerială.

2. Conferinţa “Diplomaţia situaţiilor asimetrice”

Această conferinţă a fost susţinută de domnul academician Mircea Maliţa. La conferinţă au participat peste 125 de tineri interesaţi de domeniul relaţiilor internaţionale.

3. Portalul GEOPOLITICS.RO

Un prim proiect al asociaţiei noastre este portalul de articole din domeniile geopoliticii şi relaţiilor internaţionale, unde tinerii interesaţi de aceste domenii pot să se informeze despre cele mai importante evenimente care au loc la nivel mondial.

Ne dorim ca portalul să cuprindă două secţiuni: o secţiune în limba română (www.geopolitics.ro) şi o secţiune în limba engleză  (english.geopolitics.ro).

Secţiunea în limba română  este funcţională din luna aprilie 2011, în fiecare lună reuşind să atragă deja câteva mii de vizitatori.

4. Conferinţa “Dominoul revoluţiilor din lumea arabă”

În luna mai 2011, am organizat o conferinţă cu tema “Dominoul revoluţiilor din lumea arabă”, la care au fost invitaţi domnul prof. univ. dr. Dumitru Preda – fostul director al arhivelor diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe şidomnul Niels Schnecker – analist financiar.

Alături de cei doi invitaţi, 40 de tineri studenţi şi doctoranzi au dezbătut problema revoluţiilor din lumea arabă, încercând să afle răspunsul la câteva dintre cele mai importante întrebări:

Care sunt cauzele izbucnirii acestor revoluţii?

Sunt ele instrumentate de vreo organizaţie sau vreun stat? De ce tocmai acum?

Cine are de câştigat de pe urma acestor evenimente?

Care sunt implicaţiile economice?


Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Clubului Român pentru Relaţii Externe, Diplomaţie şi Afaceri Europene – CRREDAE şi  al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, fiind unul dintre evenimentele găzduite în cadrul Târgului de Voluntariat Pro-Cultura.

 

5.  ȘCOALA DE VARĂ GEOPOLITICS – ediția I, Râșnov, 2011

Şcoala de Vară GEOPOLITICS este un proiect prin intermediul căruia  40 de tineri pasionaţi de domeniul geopoliticii şi relaţiilor internaţionale (studenţi,  absolvenţi  sau doctoranzi în geopolitică şi relaţii internaţionale, în ştiinţe politice, istorie şi sociologie) vor dezbate într-un mediu informal, timp de 5 (cinci) zile, o temă controversată şi de actualitate din sfera relaţiilor internaţionale.

Astfel, cu fiecare ediţie a şcolii de vară, ne dorim ca în fiecare an să lansăm spre dezbatere un subiect complex şi de o importanţă deosebită pentru domeniul geopoliticii şi mediul diplomatic.

Îmbinând activităţile academice cu activităţile extra-curriculare, specifice locului de desfăşurare a şcolii de vară (vizite la obiectivele culturale din zonă, excursii, activităţi sportive, etc.), cei 50 de tineri participanţi vor reuşi ca alături de speakerii şi invitaţii speciali ai şcolii de vară, să-şi construiască o imagine de ansamblu asupra subiectului discutat, reuşind să-l analizeze din cele mai interesante perspective.

Participanţii din fiecare an vor forma un grup unitar de analiză a temei şcolii de vară, fiecare ediţie având ca finalitate elaborarea unui raport în care vor fi prezentate principalele analize şi concluziile dezbaterilor din cadrul şcolii de vară.

Prima ediţie a Şcolii de vară GEOPOLITICS a avut loc în Râşnov, în perioada 29 iulie – 2 august 2011.

Tema ediției: “Implicaţiile geopolitice ale problemei romilor în context european “

Cei 40 de participanţi (studenţi sau absolvenţi în geopolitică şi relaţii internaţionale, în ştiinţe politice, istorie şi sociologie, tineri pasionaţi de domeniul diplomaţiei şi a politicilor publice) au învățat despre istoria, cultura romilor şi limba romani, au dezbătut implicaţiile (geo)politice ale problemelor romilor în context european şi au discutat despre cum afectează această problemă relaţiile internaţionale între statele U.E., au analizat situaţia socială a romilor din Europa şi au învăţat despre modul în care finanţările europene pot fi utilizate pentru realizarea de proiecte adresate comunităţilor de romi, încercând să găsească soluţii viabile.

 6.  Dezbaterea “Transformările politice şi sociale ale spaţiului arab. Studiu de caz: Iordania”

Asociaţia ASAGRI (www.asagri.ro) şi Middle East Political and Economic Institute – MEPEI (www.mepei.com) au organizat în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti (www.bmms.ro), în data de 24 noiembrie 2011,  dezbaterea “Transformările politice şi sociale ale spaţiului arab. Studiu de caz: Iordania”.

Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe doamna Apalaghie Roxana Elena – cercetător în cadrul MEPEI al problemei Iordaniei şi pe domnul Flavius Caba-Maria, Preşedinte MEPEI.

Alături de invitaţii noştri am dezbătut timp de aproximativ 2 ore transformările impuse de noua situaţie din spatiul arab, studiind în principal cazul special al Iordaniei.


Ce au adus nou revoluţiile din lumea arabă?

De ce a fost nevoie de “primăvara arabă”?

Care este situaţia Iordaniei în actualul context geopolitic?

Putem vorbi în următoarea perioadă de timp despre o evoluţie politică internă în Iordania asemănătoare cu cea din alte state arabe?

7. Conferinţa  ”Anul 2011 – o retrospectivă din punct de vedere geopolitic”

Asociaţia ASAGRI în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti a organizat în data de 15 decembrie 2011 conferinţa cu tema: Anul 2011 – o retrospectivă din punct de vedere geopolitic.

Invitaţii au fost domnul Vasile Simileanu, Redactorul-şef al revistei Geopolitica, şi domnul Corneliu Vlad, Publicist.

În cadrul conferinţei au fost discutate cele mai importante evenimente geopolitice ale anului 2011:

  • Primăvara arabă
  • Amplasarea scutului antirachetă
  • Cererea de aderare la ONU a Palestinei
  • Situaţia tensionată dintre Iran şi SUA
  • Noul proiect geopolitic al Rusiei: Uniunea Economică Eurasiatică

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*